Spaanse feestdagen

De Capirote van de Confradías in de Semana Santa
De Capirote van de Confradías in de Semana Santa

De Capirote van de Confradías in de Semana Santa

Staat de Semana Santa (Goede Week) weer voor de deur, dan maken we ons op om één van de grote en indrukwekkende processies te bezoeken, waarin elk jaar in de week voorafgaande aan Pasen de dood en de opstanding van Jezus van Nazareth, door de plaatselijke bevolking van veel dorpen…

Spanjaarden en Stieren
Spanjaarden en Stieren

Spanjaarden en Stieren

Spanjaarden en Stieren is een gevoelige zaak. Maar ook gebaseerd op eeuwenoude tradities en wij weten inmiddels dat men hier die graag en vol respect in ere houdt. In veel van de Costa Blanca dorpen en steden tref je tijdens de Zomerfeesten het zgn. Stiertjes los aan, een meestal onschuldige…

Moren en Christenen feesten
Moren en Christenen feesten

Moren en Christenen feesten

De herdenking van de herovering (Reconquista) van het Iberisch schiereiland op de Moren en de strijd tegen de piraten van de Islamitische godsdienst. Het speelde zich allemaal af van de 11e tot en met de 15e eeuw maar wordt toch nog steeds in veel dorpen aan de Costa Blanca, en…

Palmpasen vier je in Elche!
Palmpasen vier je in Elche!

Palmpasen vier je in Elche!

Aan het begin van de zgn. Goede Week op de zondag voor Pasen werd en wordt het hele verhaal van die week kort samengevat en zichtbaar gemaakt in de Palmpasenoptocht en vooral op de Palmpasenstok. Wij genoten van deze in veel opzichten geweldige gebeurtenis in Elche.

Semana Santa
Semana Santa

Semana Santa

Pasen is het belangrijkste religieuze feest in Spanje. En de week die daaraan vooraf gaat en waarin vooral het lijden en de wederopstanding van Christus worden herdacht, heet in Spanje de Semana Santa. Dit jaar is de Semana Santa (2013) za. 23 maart t/m ma. 1 april.

Fallas de Valencia
Fallas de Valencia

Fallas de Valencia

Als je in de periode van 1 tot en met 19 maart (2012) aan de Costa Blanca bent mag je de zeer spectaculaire Las Fallas feesten, voornamelijk in en om Valencia, eigenlijk niet missen. Hoewel je Las Fallas in meer plaatsen kunt tegenkomen zijn de feesten in Valencia het meest…

Het Feest van Driekoningen
Het Feest van Driekoningen

Het Feest van Driekoningen

Op 6 januari viert men in de katholieke kerken van Spanje het 3 Koningenfeest. De drie koningen (3 Wijzen uit het Oosten) die na de geboorte van Christus bij Hem op bezoek kwamen om Hem eer te bewijzen o.a. met hun geschenken.

Noche Vieja! Oudejaarsavond aan de Costa Blanca
Noche Vieja! Oudejaarsavond aan de Costa Blanca

Noche Vieja! Oudejaarsavond aan de Costa Blanca

Tot 00.00 uur blijven de meeste Spanjaarden thuis en gaan daarna het dorpsplein of de Plaza Mayor op, om samen met hun vrienden te toasten op en het geluk af te smeken voor het nieuwe jaar. Druiven spelen een hoofdrol, maar rode lingerie en de loterij doen ook mee.

Over de 4 weken voor Kerstmis en de Kerstmarkten aan de Costa Blanca
Over Kerstbomen, kerststallen en kerstconcerten aan de Costa Blanca
PreviousNext

Spaanse Feestdagen voor jou

Feestdagen en optochten zijn in Spanje een actief onderdeel van het dagelijkse leven. De nationale feestdagen zijn vaak niet meer dan een vrije dag, behalve die rondom Pasen.

De zgn. Semana Santa waarin de lijdensweg, compleet met een kruisdragende Christusfiguur -in veel dorpen op Goede Vrijdag- het openbare leven voor een paar uur stil legt. Maar de vele regionale feestdagen worden meestal uitbundig door de dorpsgemeenschap gevierd. Logisch in een land met zo´n sterke familiecultuur die op die dagen, waarvoor de familieleden van hun werkplaatsen terugkeren naar hun geboortedorpen, weer zeer intens gezamenlijk onderhouden en gevoed wordt.

De Spanjaarden kennen geen 2e Kerst-, Paas- of Pinksterdag. Dan wordt er gewoon gewerkt, maar zij kennen wel weer de zgn. Patroonsdagen. Met de opmars van de buitenlandse concurrentie zijn de openingstijden van bijv. de supermarkten wat minder duidelijk geworden. Voorheen was alles dicht, nu zie je per dorp of stad, dat daarop uitzonderingen mogelijk zijn, die wel vooraf meestal groots door de betreffende winkel en in de regionale media worden aangekondigd.

Nationale Feestdagen

Hieronder tref je een lijst aan van de Katholieke en Nationale Feestdagen, waarop de meeste banken, winkels ed. en zelfs restaurants gesloten zijn, of aangepaste openingstijden hebben.

 • 1 januari – Nieuwjaarsdag
 • 6 januari – Driekoningen
 • zo. 31 maart/ma. 1 april (2013) – Pasen (Witte Donderdag 28 maart, Goede vrijdag 29 maart)
 • 1 mei – Dag van de Arbeid
 • 15 augustus – Asuncion de la Virgen (Maria Tenhemelopneming)
 • 9 oktober – Día de la Comunidad Valencia
 • 12 oktober – Día de la Hispanidad (Spaanse Nationale Feestdag)
 • 1 november – Allerheiligen
 • 6 december – Dag van de Constitutie
 • 8 december – Inmaculada Concepción
 • 25 december – Eerste Kerstdag

Plaatselijke Feestdagen

Moros & Cristianos

Hoewel de Moren en Christenen op verschillende data met elkaar slaags raakten en er dus ook op verschillende dagen het feest der bevrijding (Reconquista), nogal knallend en pseudo vechtend weliswaar in prachtige kostuums wordt gevierd, is augustus de maand waarin we Moros y Cristianos op allerlei plekken in de provincies Valencia en Alicante kunnen tegenkomen. Dus als je in de buurt bent zeker een keertje meemaken.

Fallas

Als je in maart aan de Costa Blanca bent, mag je de zeer spectaculaire Las Fallas feesten, voornamelijk in en om Valencia, eigenlijk niet missen. Hoewel je Las Fallas in meer plaatsen kunt tegenkomen zijn de feesten in Valencia het meest spectaculair. Zie ook ons artikel over het Fallas museum in Valencia.

Hogueras – Vuren van San Juan

Vreugdevuren, die eind juni onder de naam de Hogueras het begin van de zomer markeren. Die van San Juan bij Alicante zijn groots, met muziek, vuurwerk, dansfeesten en brengt duizenden mensen op de been.

Virgen del Carmen

Virgen del Carmen werd in Spanje de beschermheilige (patrones) van veel dorpen en steden, maar daarnaast en vooral ook van de Marine, de vissers en de zeelieden in het algemeen. Die haar dan ook, samen met alle andere bewoners van de kustplaatsen, één maal per jaar op 16 juli uitbundig en feestelijk (ver)eren.

Patroonsfeesten

Ieder dorp, of iedere stad heeft wel z’n eigen beschermheilige, of Patroon. Ter ere van deze Patroonheilige wordt er in de plaats een Fiesta Mayor gehouden, waar ook inwoners van naburige dorpen of steden, of toeristen dit vaak meevieren. De feestdagen zijn per plaats verschillend en de winkels zijn vaak dicht of hebben aangepaste winkeltijden.

Officiële plaatselijke feestdagen

In deze lijst met feestdagen (pdf) staan per plaats de verschillende data waarop plaatselijke feesten gehouden worden in 2011, uitgegeven door de Provincie Alicante. De lijst is niet uitputtend, maar geeft een goed beeld van wat er wanneer gaande is en wordt online bijgewerkt.

La Tomatina

In Buñol, een plaats ong. 40km west van Valencia viert jaarlijks het Tomantenfeest, La Tomatina, ontstaan in augustus 1945 toen jongelui spontaan wilde deelnemen aan een carnaval parade, maar waar ze door een van de marcheerders kwaad uitgezet werden. Iedereen ging zich er mee bemoeien en het dichtsbijzijnde kraampje met tomaten moest het ontgelden. De jaren daarna werd het tomaten gooien tijdens de optocht herhaald en als reactie weer verboden. Dankzij de media is het sinds 1983 uitgegroeid tot een festijn van wereldformaat.

En vooral ook vuurwerk

Dan mogen de winkels misschien wel dicht zijn op die betreffende dag, maar veel feesten gaan gepaard met enorm mooie vuurwerkshows, waarbij het knalvuurwerk, of Mascletá, niet wordt geschuwd. Grote opstellingen worden ofwel op het strand of zelfs op platforms op het water gebouwd.

Deel pagina